Výchova ke zdraví

logo

Info

Sdílejte s námi příklady dobré praxe, najděte nové kolegy a přátele.

více info

Výživa

Výživa

Naše dnešní strava většinou neodpovídá požadavkům současného způsobu života. Během staletí se člověk pozvolna a postupně přizpůsoboval měnícím se podmínkám životního prostředí a výživy. Během posledních 100 let se životní prostředí, návyky a způsob výživy změnily tak výrazně a rychle, že se jim lidský organismus nestačil plně přizpůsobit. To je jednou z příčin nárůstu řady tzv. chronických civilizačních onemocnění, především nemocí srdce a cév a nádorových onemocnění, která dnes tvoří hlavní příčiny nemocnosti i předčasné úmrtnosti. Potrava se skládá ze sacharidů, tuků a bílkovin, které jsou hlavními zdroji energie potřebné pro činnost organismu, tvorbu tělu vlastních látek a tvorbu tepla a z některých dalších látek jako jsou vitaminy, minerály, stopové prvky a také voda. Všechny tyto složky potravy jsou potřebné pro správný průběh metabolických dějů v organismu. Energetická hodnota a obsah výživných látek v potravě musí být v rovnováze s tím, co tělo potřebuje. Při déletrvajícím nedostatku nebo nadbytku vzniká poškození zdraví. Není žádnou novinkou, že pro náš způsob stravování je typická vysoká spotřeba cukrů, živočišných tuků a nadbytečný příjem energie, zatímco obsah vitamínů, minerálů, stopových prvků a antioxidantů je téměř trvale nedostatečný.

Bohužel je častou lidskou vlastností, že informace o tom, jak stravování ovlivňuje vznik a průběh některých nemocí bereme v úvahu až poté, co onemocníme, někdy ani tehdy ne.

  • Jezte pestrou stravu rozdělenou do 5 denních dávek.
  • Zařaďte co nejvíce zeleniny a ovoce - 5x denně.
  • Vybírejte potraviny s nižším obsahem tuku.
  • Každý den jezte mléčné výrobky, mléko, jogurty, tvarohy, sýry.
  • Pijte dostatek vhodných tekutin - nejméně dva litry denně.

Autor pyramidy: Ministerstvo zdravotnictví ČR. Grafická úprava a text Mgr. Jana Dřevová Ph.D., Zdravotní ústav se sídlem v Hradci Králové, 2007 (projekt Putování za zdravým jídlem)

 

fotogalerie
počet fotografií: 4
© 2009 vychovakezdravi.com | všechna práva vyhrazena | tvorba www & design: mi-ma.cz
KHS Pce

Vyhledávání